Inilah Berbagai Khasiat dan Khasiat Buah Epal Yang jarang diketahui

Saturday, January 14th, 2017 - Buah, Manfaat

Inilah Berbagai Khasiat dan Khasiat Buah Epal Yang jarang diketahui – Buah Epal atau buah apel merupakan buah yang sangat familiar saat ini di Indonesia, betapa tidak di penjual buah atau di mall-mall pasti dijual buah apel ini.  Selain sedap untuk dimakan begitu sahaja dan dibuat sebagai masakan sama Pie atau pencuci mulut, buah epal  mempunyai khasiatnya tersendiri untuk kesihatan, Sebelum ini saya ada berkongsi khasiat dan kebaikan buah-buahan yang lain sama buah Avokado, buah Betik, buah Delima, buah Belimbing, biji tembikal dan buah Naga! Untuk entry kali ini di bawah saya senaraikan 10 khasiat dan kebaikan buah Epal.

Baik untuk menghalang penyakit jantung dan canser

Fitokimia yang dijumpai dlm epal bukan sahaja membantu menghalang salur darah daripada tersumbat (penting untuk menghalang sakit jantung) malah ia juga menghalang sel kanser daripada merebak ke seluruh badan untuk keadaan tertentu.

Membantu proses mengawal berat badan

Epal yang mengandungi kandungan serat dan kalori yang tinggi penting dalam membantu proses mengawal berat badan. Serat boleh melambatkan kita dari berasa lapar manakala kalori pula dapatmemberikan kita tenaga.

Bebas kolestrol dan lemak

kandungan kolestrol dan lemak tidak terdapat dalam epal. sesiapa yang hendak berdiet, epal sesuai menjadi snek yang terbaik untuk mengalas perut dan juga membantu menguruskan badan

Membantu mengekalkan berat badan (epal hijau)

Kandungan serat epal berupaya mengisi perut yang lapar dan mencegah kita daripada makan berlebihan.

Kaya dengan pelbagai khasiat vitamin

vitamin yang terkandung di dalamnya diperlukan oleh tubuh badan kita. antara khasiat yang terdapat dalam epal. Mengandungi serat yang tinggi dan antioksidan sama flavonoid, betakarotena dan fitokimia. Selain itu, ia juga mengandungi vitamin C, vitamin A dan vitamin B kompleks.

Epal merupakan sejenis tanaman saka berbuah pom dalam genus Malus dalam keluarga mawar (Rosaceae), dan juga antara tanaman yang paling banyak di tanam di dunia. Pokok epal berasal dari Asia Barat, Terdapat lebih daripada 7,500 kultivar (baka) epal yang dikenali di dunia yang mendatangkan pelbagai ciri-ciri yang diingini. Kultiva epal berbeza dari segi hasil tanaman dan saiz mutlak pokok itu, walaupun bercambah dari penanti yang sama

Baik untuk kesihatan

Epal merah mengandungi beberapa fitokimia penting sama kuersetin, catechinm phloridzin dan asid klorogenik. Semua ini adalah antioksidan yang kuat. Hasil kajian epidemiologi menunjukkan hubung kaitnya dengan kejayaan mengurangkan risiko sakit jantung, beberapa jenis kanser, asma dan diabetes jenis 2.

Baik untuk melawaskan perut dan sembelit

Epal merah kaya dengan serat yang membantu melawaskan perut dan melegakan sembelit.

Risiko kanser rendah

Risiko kanser di kalangan wanita yang makan sekurang-kurangnya satu hidangan epal merah adalah rendah, menurut Kajian Kesihatan Jururawat yang membabitkan 77,000 wanita. Kajian itu mendapati kanser paru-paru di kalangan wanita berkurangan 21 peratus.

Mengandungi serat yang tinggi

Mengandungi serat yang tinggi dan antioksidan sama flavonoid, betakarotena danfitokimia. Selain itu, ia juga mengandungi vitamin C, vitamin A dan vitamin B kompleks.

Melambatkan proses penuaan dan untuk kecantikan

Kandungan agen antioksidan yg terdapat dalam epal mampu menentang radikalbebas serta boleh melambatkan proses penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut.Ia juga memperbaiki tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera. Purata air lebih kurang 115.82 gram yang terkandung dalam sebiji epal juga boleh melembapkan kulit yang kering.[tk]

Advertisement
Inilah Berbagai Khasiat dan Khasiat Buah Epal Yang jarang diketahui | admin | 4.5
Leave a Reply